okt 26, 2017

Bruiloft Denemarken

Bruiloften in het buitenland, yes please!
Vorig jaar had ik mijn eerste ‘destination wedding’ in Zweden en van een bruiloft komt een bruiloft. Vandaar dat ik een jaar later samen met Jonathan op een mooie zondag naar Denemarken vertrok voor de bruiloft van Reuven & Marike.Zondagavond kwamen we aan, het was prachtig weer en we hadden nog wel wat energie over om de verschillende locaties te bekijken voor de dag erna.
We dachten eerlijk gezegd dat Denemarken een saai landschap had (sorry) maar dit moeten we echt terugnemen want wauw…. Wat is het er mooi!
Helemaal enthousiast over de waanzinnige omgeving vielen we uiteindelijk toch in slaap 😉

Maandag was het dan zover, de grote dag van Reuven & Marike.
Reuven is Nederlands en Marike Deens. Twee culturen op een bruiloft brengt altijd mooie momenten met zich mee.
In Denemarken is het bijvoorbeeld traditie dat het bruidspaar elkaar pas ziet in de kerk (straks meer over andere leuke tradities).  Reuven stond voor in de kerk te wachten op zijn bruid en Marike kwam (aan de hand van haar vader) de kerk binnen. Reuven begon te stralen zodra hij Marike zag en alle daggasten mochten hier ook van genieten.
Na de mooie kerkdienst (waarin Denen en Nederlanders een aandeel hadden) kon er getekend worden in de hal van de kerk. Daarna ben je meteen ook voor de wet getrouwd, wel zo makkelijk ;-).
Alle daggasten stonden ondertussen buiten klaar met rijst.. heeel veel rijst..

Terwijl de daggasten heerlijk aan het genieten waren van allemaal lekkere hapjes, namen wij het bruidspaar mee voor de fotoreportage. Ze hadden gekozen voor een mooi natuurgebied met heuvels, graanvelden en bos. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit voor ons een geweldige speeltuin is.
Na de fotoshoot kwamen we aan op de feestlocatie waar alle gasten het bruidspaar opwachtten. Er werd getoast, gegeten en er waren veel mooie speeches.

Dan nu nog iets meer over de Deense tradities bij bruiloften.
Als de bruidegom uit de ruimte is mogen alle mannen de bruid kussen, hetzelfde geldt als de bruid even weg is (dan mogen alle vrouwen losgaan).
Zodra iemand met zijn mes tegen het glas tikt (het geluid van ‘er komt een speech’) en alle gasten doen mee, dan moet het bruidspaar elkaar kussen. Als mensen vervolgens met hun voeten op de grond gaan stampen, moet het bruidspaar kussen onder de tafel. Dit kan vervolgens nog verder gaan met ‘kussen op de stoel’ etc. Best vermoeiend voor een bruidspaar want dit kan best even door gaan ;-).
Een andere leuke traditie is dat de sokken van de bruidegom aan het eind van het feest worden afgeknipt. Vraag ons verder niet waarom ;-).

Je kunt je vast voorstellen dat dit een geweldige dag was en dat het een enorme eer was om erbij te mogen zijn.

Bekijk snel de foto’s!