mrt 23, 2018

6 tips om de ondernemer in jezelf naar boven te halen

‘Hoe gaat het met je bedrijfje?’
‘Loopt het een beetje?’
‘Zeker wel heel moeilijk om je brood te verdienen in de fotografie?’

Vragen die ik geregeld krijg. Hoe is dat nou eigenlijk, fotograaf zijn? Wat doe je nou de hele dag en is het moeilijk om je opdrachten binnen te halen?

Eerlijk?
Het is heerlijk om zelfstandig te zijn en ik geniet nog steeds elke dag. Of het moeilijk is? Ik vind van niet, sterker nog: ik moet vaak nee verkopen, omdat ik simpelweg vol zit.

‘Wooooo dan ben je echt een goede fotograaf!’

Ik weet waar ik mee bezig ben, maar ik zal zeker niet zeggen dat ik de beste fotograaf ben.


Er zijn fotografen die beter zijn dan ik, met minder opdrachten
Ik ben van mening dat het verschil zit in alleen fotograaf zijn en fotograaf en ondernemer zijn. Laatst vroeg ik op Instagram aan mijn volgers wie er allemaal fotograaf is, 52% gaf aan fotograaf te zijn. Mijn tweede vraag was: ‘Zo ja, ben je ook ondernemer?’ Van alle fotografen gaf  48% aan ook ondernemer te zijn.

Een collega zei: ‘Ik ben 90% ondernemer en 10% fotograaf.’ Ik zou niet zwart op wit willen zeggen dat het voor mij exact hetzelfde is, maar ik ben minstens zoveel ondernemer als fotograaf.


Hoe doe je dat dan: fotograaf en ondernemer zijn?
Stap uit je comfortabele zone. Het is een prettige plek, waarin je alles onder controle hebt, maar je groeit er niet. Dus: kom eruit.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. En toch is het één van de geweldige dingen aan ondernemen. Je hart bonst in je keel en alles in je protesteert, maar als je de stap neemt, ervaar je een geweldig kick. Bijna verslavend. En dat is maar goed ook, want de tijd verandert en je moet zorgen dat je mee ontwikkelt.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg –  Einstein

6 tips om de ondernemer in jezelf naar boven te laten komen:

 1. Zorg dat je zichtbaar bent: online en offline
  Als mensen niet weten dat je bestaat, kunnen ze je ook niet vragen. De mogelijkheden zijn enorm: Facebook, Instagram, LinkedIn, Google. Vergeet je echte (offline) zichtbaarheid ook niet. Laat je gezicht zien!
 2. Durf zakelijk te zijn
  De tijd van ‘die kennis kan wel even foto’s maken’ is voorbij. Ook voor jou moet er brood op de plank komen, dus mensen gaan je vanaf nu gewoon een eerlijke prijs betalen.
 3. Besteed dingen uit, je kunt niet alles alleen
  Een van de grootste fouten van ondernemers, is alles zelf willen doen. Doe wat je het liefste doet en besteed de dingen waar je op leegloopt uit.
 4. Marketing een vies woord? Nehh super interessant! Bepaal je doelgroep en ga ervoor
  Doelgroep bepaling horen we tegenwoordig heel veel, toch kan dit best lastig zijn. Ook best spannend om heel specifiek een doelgroep neer te zetten. Toch helpt het echt. Spreek de taal van jouw klant en geef oplossingen voor het ‘pijnpunt’ van jouw doelgroep. Hoe beter de klant zich herkent, hoe eerder hij voor jou kiest.
 5. Plan tijd in voor groei
  Ook al ben je nog zo druk, plan tijd in voor jouw ontwikkeling. Heb je een interessante masterclass gevolgd? Plan dan ook tijd in om de nieuwe kennis te implementeren in jouw bedrijf.
 1. Ga naar netwerkbijeenkomsten en ontmoet andere ondernemers
  Even googelen en je hebt er zo een paar gevonden. Vaak worden er ook interessante lezingen gehouden voorafgaand aan een bijeenkomst. Je hoeft er niet direct opdrachten uit te halen, maar het kan je wel helpen om in andere netwerken terecht te komen en om – ja daar is hij weer –  uit je comfortzone te stappen.

 

Tal van mogelijkheden om jezelf niet alleen als fotograaf op de kaart te zetten, maar ook als ondernemer. Bij welke tip ligt voor jou de meeste winst? Plan een half uurtje in om er verder over na te denken en de eerste stap te zetten. Go for it!

Wil je meer weten over ondernemen op het gebied van fotografie?
Volgende week dinsdag geef ik een Masterclass ondernemen voor fotografen. Meer info vind je hier: https://sunfieldphotography.com/masterclass