jul 1, 2018

Surfen in Denemarken

Waarom Denemarken alles behalve saai is

Een tijdje terug vroeg mijn zusje (Tabitha) of ik tijd en zin had om een weekje samen met haar rond te gaan trekken.

“Ehm… YEAH!”

Het leuke aan spontane acties is dat je eigenlijk geen verwachtingen hebt, je hebt niets gepland en dan komen er op de één of andere manier altijd de leukste avonturen op je pad.

Background info
Mijn zusje is samen met haar man ongeveer een jaar bezig geweest met het opknappen van een oude Ford. Misschien heb je er wel iets van voorbij zien komen, Tales of Taru heten ze op Instagram.
Bijna elk weekend waren ze aan het klussen. En iets wat eerder een oude bak leek, is nu een echt juweel geworden!
Na hun hele mooie bruiloft afgelopen april, zijn ze rond gaan reizen in de bus.

Nu moest haar man nog even een weekje wat dingen regelen in Nederland, de perfecte kans voor mij om even zijn plekje in te pikken – Sorry Rutger –  ;-).

Op een mooie maandag pikte ze me op in Apeldoorn en al toeterend reden we samen Apeldoorn weer uit.
Vanaf het moment dat ik instapte kwam er een smile van oor tot oor op m’n gezicht en.. ik geloof dat die smile er nog steeds zit.
We besloten richting het Noorden te rijden en we zouden het verder wel zien.

Zo gezegd zo gedaan.

Ondertussen speurden we de route af opzoek naar LPG stations, want hej – the van is kinda thirsty.

Bij de grensovergang naar Denemarken werden we aangehouden, want we zagen er wel ‘verdacht’ uit in zo’n grote auto. Ondertussen waren die beste mensen van de douane gewoon nieuwsgierig naar de bus en wilden ze even rustig alles van binnen bekijken.

Tja, die nieuwsgierigheid snap ik wel.

Rustig tuften we verder en we besloten tot halverwege Denemarken te rijden en ergens aan het strand een camping te zoeken.

We wisten nog van ‘vroeger’ dat Denemarken van die hele mooie, brede stranden had. En.. Tabitha had ergens gelezen dat je daar kon surfen. Op de kaart zag het kleine strookje vanaf  Nymindegab er wel tof uit, dus daar reden we heen.

Op het eerste gezicht lijkt Denemarken een beetje saai – oops sorry peeps.
Een paar heuveltjes hier en daar en dat is het wel. Maar, toen kwamen we bij Nymindegab. We reden letterlijk de bocht om en wat we toen zagen was echt geweldig.
De smalle strook op de kaart, is ook een smalle strook in het echt. Aan de ene kant heb je een gigantisch meer, aan de andere kant de zee. Daar tussenin? Duinen en hele schattige huisjes. Al met al een pittoreske bedoeling.

We keken onze ogen uit en besloten hier een camping te zoeken. Om 22u kwamen we aan bij een camping, maar die receptie was (uiteraard in het laagseizoen) dicht. Dat hadden we kunnen weten.
Wildkamperen dan maar? Een boete na onze eerste nacht zou ook zo jammer zijn, dus besloten we nog even verder te zoeken. En ja, daar was een camping waar we gewoon een mooi plekje konden uitzoeken: Camping Dancamps Nordsø.
Een fijne, knusse camping zonder grote stacaravans – heel belangrijk.

Tijd om te surfen!
Na een heerlijke nachtrust en een stevig havermoutontbijt vertrokken we richting Hvide Sande. We besloten eerst te gaan wandelen naar de surfschool. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk eindigden we op ons vouwfietsje en een skateboard richting een andere surfschool. Om 18u hadden we onze eerste surfles – Yeah!

Eerste?!Well, niet helemaal waar. Vier jaar geleden werd ik verrast tijdens mijn vrijgezellenfeest. Ook toen gingen we surfen.
Tabitha heeft al wat meer surfkilometers gemaakt.

Waar ik bang voor was, gebeurde ook
Ik had al zo’n vermoeden dat ik surfen verslavend zou vinden.. en ja dat is het dus ook!
Je bent KA-POT na elke keer, maar WOAH wat een ervaring.

Als snel besloten we dat dit écht te gek was en dat we langer wilden blijven. Koud weer of niet.
We vonden een mooie surfspot waar we met de bus konden overnachten, een parkeerplaats naast het duin waar je meteen het strand kunt oplopen. Gezellig naast allemaal andere surfers.
’s Avonds een kampvuurtje maken en het leukste aan alles: je leert steeds nieuwe mensen kennen én je kunt altijd besluiten om te gaan surfen.

Lang verhaal kort
Wij zijn verslaafd, de week vloog voorbij en we gaan zeker een keer terug.

Mocht je ook binnenkort een keer die kant op gaan?
Onderaan deze blog vind je wat leuke adresjes.

Wat toffe adresjes in Hvide Sande:

West Wind SYD: voor surflessen, kiten, windsurfen, een gezellig praatje met de eigenaar, een drankje op het terras aan het water en het huren van je equipment.
http://syd.westwind.dk

Hvide Sande Surf Spot: een perfecte plek om de golven te checken, te surfen, door de duinen te lopen, een vuurtje te maken én te overnachten met je bus/camper.
 https://www.hvidesande.dk/de/west-wind-surf-cafe-gdk846941

White Sands Surf & Coffee: een heerlijk plekje om lekkere koffie te drinken, even te werken & surfspullen te kopen. https://www.facebook.com/WHITE-SANDS-surf-coffee-1645296248919554/

Wil je de beste golven van Denemarken? Reis dan nog verder naar het Noorden: Klitmøller